Tips voor een veilige omgeving voor je pasgeboren kind

Tijdens de zwangerschap zit de baby veilig en comfortabel in je buik. Als de baby er eenmaal is, wil je natuurlijk het best voor hem/haar. Daarbij behoort ook de juiste veiligheid en geborgenheid. Let er daarom op bij de aanschaf van de baby- en kinderkamer dat de meubeltjes en het speelgoed van deugdelijk, kindvriendelijk en kinderveilig materiaal is gemaakt. Dit is zeer belangrijk. De eerste weken en maanden zal je baby nog niet zo beweeglijk zijn, maar voor je het weet zit je kleintje, en graaien zijn handjes naar alles wat het maar pakken kan. Het is daarom ook waar dat de ontwikkeling van een kind soms duizelingwekkend snel kan gaan. Let daarom goed op de ontwikkeling van je kind en kies voor een veilige lig- kruip- en speelomgeving. Gebruik zachte materialen, zodat je baby zich niet kan bezeren. Houd dit goed in gedachten.

 

Geschikt speelgoed voor kinderen

Maar hoe weet je of de spullen die je voor de baby koopt ook wel degelijk veilig zijn?Dit kunnen we bevestigen omdat er veel in de Europese en Nederlandse wetgeving geregeld is hieromtrent. Zo kun je ervan uit gaan dat kinderbedjes, kinderzitjes, autostoeltjes en speelgoed aan nauwkeurige en juiste eisen en voorwaarden moeten voldoen, anders raken ze niet op de markt. Dit is een groot voordeel voor de alledaagse consument, want vroeger waren ze in dit opzicht veel lakser.Een goedgekeurd en veilig product voor je kindje herken je aan het Nederlandse TNO-keurmerk of het keurmerk “Goedgekeurd Keurmerkinstituut”, het Europees ECE-keurmerk en het Duitse TUV-GS-keurmerk. Heel wat keurmerken met elk hun eigen functie, die je het enkel maar gemakkelijker maakt.

Het is natuurlijk wel wat lastiger de keurmerken te checken als je iets tweedehands koopt. Wat je wel kan doen is bij de verkoper ernaar vragen. Die zal je indien hij/zij goed is ingelicht de juiste informatie verschaffen. Wat je ook kan doen is: de fabrikant van het product benaderen. Hierbij kan je er vrijwel zeker van zijn dat alles wat ze je doorgeven praktisch juist zal zijn, want ook zij worden gecontroleerd.

 

Richtlijnen voor veiligheid

Natuurlijk kun je zelf ook voor een groot deel bepalen of iets kindvriendelijk is. Hiervoor hoef je niet erg verstandig te zijn. Laat je gevoel je gang gaan… Zo zul je niet een ledikant met scherpe punten kopen. Wat ook wel erg fijn is: bij de geboorte van je kindje krijg je vaak een informatieboekje van het consultatiebureau over alles wat te maken heeft met betrekking tot de veiligheid van je kindje. Uit onderzoek is gebleken dat er in Nederland dagelijks bijna 180 kinderen in het ziekenhuis terecht komen, waarvan 59% van de ongevallen in of om het huis gebeurt. Dit zijn zware cijfers, maar hoeven niet beangstigend te zijn als ook u de juiste tips toepast.